Vanuit haar atelier in de haven van Vlaardingen maakt designer Martijntje Cornelia vazen, meubels en sieraden van suikerspin. Haar fascinatie zorgt ervoor dat ze nog lang niet klaar is met het experimenteren met dit mierzoete snoepgoed.
“Mijn fascinatie voor suikerspin is begonnen tijdens een project voor mijn studie aan de Kunstacademie Willem de Kooning in Rotterdam. Voor een opdracht besloot ik met suikerspin aan de slag te gaan. Ik maakte een mega hoge hoed van suikerspin. Het was hoogzomer en de hoed was binnen een dag verdwenen en veranderd in een soort gesteente. In eerste instantie dacht ik toen: “Shit, nu heb ik niks om te laten zien”. Later ben ik er nog eens over na gaan denken en vond ik het toch wel interessant dat zo’n luchtig ding kan veranderen in koraalachtige gesteentes.
Experimenteren met suikerspin
Daarna ben ik allerlei experimenten gaan uitvoeren met suikerspin. Suikerspin trekt zuurstof aan waardoor het nooit luchtig blijft en uiteindelijk altijd inzakt. Ik ben gaan onderzoeken hoe snel dat gaat en onder welke weersomstandigheden dat gebeurt. Mijn inspiratie haal ik uit mijn nieuwsgierigheid naar het materiaal. Wat zou suikerspin bijvoorbeeld doen als ik het in de vriezer leg? Vanuit dat punt begin ik met het experiment. Ik ben van het zoveel mogelijk uitproberen en het vastleggen van het proces. Vervolgens verwerk ik het resultaat in een draagbaar of functioneel object.
Installaties
Ik verwerk mijn experimenten in installaties op locatie, bijvoorbeeld op festivals, ik film wat het materiaal doet en wat ervan overblijft. Met de overblijfselen ga ik verder. Ik probeer als een ambachtsvrouw gespecialiseerd te raken in suikerspin, zoals een timmerman alles over hout weet. Laatst heb ik een lichtinstallatie gemaakt voor Het Lentekabinet in Amsterdam, dat bestond uit met suikerspin gevulde glazen kubussen. Toen de lichten in de kubussen aangingen werd de suikerspin warm waardoor deze inzakte en voor indrukwekkende lichtstructuren zorgde.
Sieraden van suikerspin
Twee jaar geleden ben ik begonnen met het maken van sieraden van suikerspin. Ik vind de suikerspin-gesteentes die overblijven van mijn installaties zo mooi dat ik graag wil dat mensen ze kunnen dragen. Naast ringen maak ik ook oorbellen van suikerspin. Het proces gaat eigenlijk hetzelfde als bij edelstenen, waar je edelmetalen omheen smeedt en dan een sieraad hebt.
Mensen kunnen de sieraden dragen. Ze hoeven niet voorzichtig te zijn, het is echt draagbaar. Je moet het natuurlijk niet op de grond gaan smijten, maar dat is met de meeste sieraden het geval. Sinds een half jaar krijg ik steeds meer klanten voor de sieraden die ik op bestelling maak. Mensen kennen de suikerspin vooral van de kermis en zijn bang dat het gaat smelten of dat het beschadigd raakt als het regent. Nu een steeds groter aantal mensen de sieraden draagt, durven mensen die voorheen twijfels hadden het steeds beter aan.
Koninginnen Maxima en Mathilde
Een tijd geleden zijn twee van mijn ringen aan Maxima aangeboden tijdens de opening van een supermarkt. De supermarktketen in kwestie vroeg aan mij of ik twee ringen wilde maken, één voor Koningin Maxima en één voor Koningin Mathilde van België, die ook bij de opening van de aanwezig was. Voor Maxima heb ik grote, donkerblauwe oorbellen gemaakt en een koraalrode ring. Voor Mathilde heb ik kleine, koraalrode oorbellen gemaakt. De sieraden zijn als geschenk aangeboden. Aangezien ik zelf niet bij de opening was, weet ik jammer genoeg niet zeker of ze de ringen ook daadwerkelijk gedragen hebben.
Wijn en bacon suikerspin
Zelf ik eet niet zo graag suikerspin. Ik houd meer van hartig en zout en eigenlijk helemaal niet van zoet. Het lijkt me leuk om een zoute of pittige suikerspin uit te proberen, omdat ik denk dat ik die wel lekker vind. Je hebt in Los Angeles een bedrijf, Bon Puf, die verschillende smaken suikerspin hebben, zoals bijvoorbeeld naar wijn en bacon. Ik heb eens een suikerspin aan een kind gegeven die er nog nooit één had gehad en die was helemaal verrast door wat er gebeurt in je mond als je een suikerspin eet. Het blijft magisch materiaal, zowel om te eten als om mee te ontwerpen.”
Houd je ook meer van hartig dan van zoet? Bestel de lekkerste gerechten bij foodora!